Не е известно кога за първи път е използвана кожа за направата на обувки, но най-ранната находка е разкопана от археолози в арменска пещера през 2010г. Смята се, че е на възраст 5 500 години - между неолита и бронзовата епоха - обувката е направена от едно парче кравешка кожа с тревна облицовка.

Прочутите обувки от ледника мумия са на около 5300 години. Тази структура на обувките беше изненадващо сложна. Горната част (външната обувка) е изработена от еленова кожа с лицева страна на косата като защита срещу влага, а подметката е от мечешка кожа с лицева страна на косата, предлагаща отлични свойства на задържане на топлината. Но най-ранното представяне на хората, които носят обувки, са рисунките на ловци, открити в пещерата Алтамира в Испания, датирани около 15 000 години.

Най-старата действителна обувка е чифт сандали, открити от археолози от пещерата Arnold Research в Мисури, САЩ. Произведени от растения, те са на 8 300 години.

Защо кожа?
Обувките са изработени от много различни материали и в безкрайни цветове и форми. В първите дни формата и външният вид на обувката бяха единствено за защита на стъпалото от наранявания и климат. Въпреки това, в по-модерно време стиловете на обувките са силно повлияни от модата и са използвани за показване на статуса на носителя. Освен че са по-удобни и по-подходящи за времето, модерните обувки са специално проектирани за специфични нужди, включително дамски и мъжки обувки, чехли, кецове, ботуши, туристически ботуши, сандали и много други.

През вековете кожата е била основният материал за обувките, главно защото винаги е била налична в достатъчни количества. Днес, въпреки че за производството на обувки се използват най-различни материали, кожата е все още от първостепенно значение по редица причини. Той може да бъде оформен, зашит и направен водоустойчив, без да губи дишането си. Освен това е много здрав и предлага отлична защита срещу наранявания на краката. Никога няма да се изпотите толкова в кожени обувки, в сравнение с тези, изработени от други материали. Докато материята също е дишаща, нейните хидроизолационни качества и нивото на защита, които осигурява от наранявания, са значително по-ниски от кожените. Чрез тези превъзходни свойства кожата, все още е най-добрият материал за обувки. Повечето заместващи материали се обработват единствено по ценови причини.

Материали и фигури
За изработката на горната част на обувките се използва голямо разнообразие от кожи и не винаги е лесно ясно да се прави разлика между видовете. Най-често срещаните видове кожа са пигментирана гладка кожа (покритие с пигментно свързващо вещество от страна на зърното), анилинова кожа (кожа с отворени пори отстрани), восъчна или омаслена кожа, велур и набук. Краве растително подплатена кожа се обработва обикновено за подметка. В Европа от производителите на обувки се изисква ясно да посочват вида материали и процеси.

Обувната промишленост е най-големият потребител на кожи в света, произвежда 14 милиарда чифта кожени обувки годишно. От тях около 11,5 милиарда са произведени в азиатски фабрики, като 8 милиарда двойки са само от Китай, което го прави най-големият производител. За сравнение в Германия се произвеждат само 26 милиона чифта обувки, а приблизително 5 милиона чифта обувки се правят във Великобритания .

Най-големият пазар за обувки е САЩ. Статистически всеки американец купува шест чифта обувки всяка година. В Европа, Япония и Канада потребителите купуват между три и пет чифта годишно, докато средният китайски клиент купува 2,5 чифта обувки годишно.

В Германия всяка жена има 17,3 чифта обувки у дома, а мъжете имат 8,2 чифта (според проучване, проведено през 2014 г.). Според проучване от 2015 г. жените харчат два пъти повече за обувки, отколкото мъжете.

Естествените кожи за обувки са най-добрия и предпочитан материал, който човек може да сложи на крака си. За разлика от всички синтетични така наречени “еко кожи“, естествената кожа има дишаща функция, която предразполага нормалното дишане на кожата на краката. Също така естествените кожи за обувки са изработени така, че да имат максимална устойчивост на вода, влага, износоустойчивост и всичко останало, на което са подложени обувките в ежедневната употреба.
Ето защо, когато предпочетете обувки, изработени от естествена кожа, Вие взимате най-качественото, което може да си позволите за вашия крак.